Reidar Särestöniemi
SÄRESTÖNIEMI - MUSEO
Särestö on ainutlaatuinen ja ympärivuotinen vierailukohde keskellä kauneinta luontoa, Ounasjoen varrella, Kittilän Kaukosessa. Rauhallinen luonnonläheinen miljöö ja Reidar Särestöniemen monipuolinen taide tarjoavat kaikenikäisille kävijöille unohtumattoman elämyksen.
Särestöniemi-museo esittelee taiteilija, professori Reidar Särestöniemen (1925–1981) taidetta ja hänen asuin- ja työympäristönsä.
Särestöniemi-museo on avattu yleisölle vuonna 1985. Toimintaa ylläpiti Särestöniemen museosäätiö kevääseen 2016 asti. Nykyään museotoiminnasta vastaa Kauko Sorjosen säätiö.
TAITEILIJA SÄRESTÖNIEMI
Kuvataiteilija, professori Reidar Särestöniemen (1925-1981) inspiraation lähteinä olivat pohjoinen luonto ja ihmiset tarinoineen. Reidar Särestöniemi määritteli maailmankatsomuksensa olevan "planetaarinen". Hän kuvaili: "olen tältä maapallolta, suomen sukua ja minulla on vahva paikallisväritys."
Särestöniemi oli yksi tunnetuimpia suomalaisia taiteilijoita ja aikansa merkittävin lappilainen taiteilija. Hän syntyi nuorimpana lapsena Alma ja Matti Kaukosen, sittemmin Särestöniemen seitsenlapsiseen perheeseen Kittilän Kaukosen kylään. Opiskeluvuosiaan lukuunottamatta hän asui ja työskenteli Särestössä. Reidar Särestöniemi opiskeli Suomen taideakatemiassa Helsingissä (1947-1952) ja Ilja Repin -instituutissa Leningradissa (1956-1959).
Reidar Särestöniemi pysyi uskollisena kotiseudulleen. Hän rakennutti itselleen työskentely- ja edustustilat lapsuudenkotinsa läheisyyteen. Taiteilijan maalauksissa kevään kukat kukkivat jängällä, kesäyön 'koskaanlaskematon' aurinko hehkuu punaisena ja huurrekoivikot kimmeltävät talvipäivän kajossa. Viiksekkäät karhut ja ilvekset syleilevät toisiaan ja rakastuneet hylkeet lepäävät Jäämeren rannalla kertoen taiteilijan syvimmistä tunteista.
Särestöniemi sanoi tutkivansa luontoa mutta katsovansa samalla syvälle itseensä. Värit olivat Särestöniemen teosten tärkein elementti. Hän teki kokeiluja väreillä ja tutki niiden tarjoamia mahdollisuuksia koko taiteilijanuransa ajan. Särestöniemi sai professorin arvonimen vuonna 1974.
"Mie teen näitä kuvia ja toivon, että jotakin parempaa ne ihmisille antavat. Mie kerron niissä, niinku taiteilijat ylhensäki, maailmasta, joka meillä on täällä. Minusta tämä Lappi on seutukuntaa, jossa ihmiset taistelevat oman elämänsä ja oman sielunsa vuoksi. Tämä on parempia seutuja mitä on."
(Reidar Särestöniemi, Lapin Kansa 18.1.1975.)